
Brussels Airport: the preferred European pharma gateway
Verschillende bedrijven op BRUcargo, de vrachtzone van Brussels Airport, transporteren dagelijks talrijke goederen, waaronder ook farmaceutische producten zoals geneesmiddelen en vaccins. “De farmaceutische industrie in België is één van de belangrijkste groeipolen van de economie,” aldus Catherine Rutten, CEO van pharma.be1. Om tegemoet te komen aan deze groei heeft BRUcargo zich de voorbije jaren gespecialiseerd in het transport van deze temperatuurgevoelige goederen - “Innovatie in de farmaceutische sector gaat dan ook hand in hand met innovatie in de logistieke sector”2.
Meer dan één tiende (11,3%) van de totale Belgische export is afkomstig van de geneesmiddelenindustrie, goed voor zo’n 40,7 miljard euro aan vaccins en geneesmiddelen op een jaar tijd3. Een groot aandeel daarvan wordt via het vliegtuig in- of uitgevoerd. Brussels Airport speelt op Europees niveau dan ook een zeer belangrijke rol als draaischijf en consolidatiepunt van farmaceutische luchtvrachtzendingen. De luchthaven is een cruciale schakel in het transportproces, een logistieke ketting van wel vijf à tien bedrijven, waarbij de kwaliteit van farmaceutische producten steeds gegarandeerd moet kunnen worden.
Bekijk deze video en kom meer te weten over het traject dat elk medicijn doorloopt: van productie tot levering aan de patiënt.
CEIV kwaliteitscertificaat: Centre of Excellence for Independent Validators in Pharmaceutical Logistics
In augustus 2014 heeft de cargo community op Brussels Airport als eerste ter wereld het CEIV Pharma certificaat behaald. De luchthaven creëerde dit kwaliteitsprogramma in samenwerking met IATA (The International Air Transport Association), om een kwaliteitsvolle distributie van farmaceutische producten te garanderen doorheen het volledige logistieke proces.

Catherine Rutten: “het sleutelwoord in onze industrie is intermodaliteit. Zowel het transport via de weg als via de zee- en luchtroutes is van belang. De verschillende transportmogelijkheden zijn complementair. Wat betreft luchthavens, waaronder Brussels Airport, was de toekenning van het IATA/CEIV certificaat een belangrijke stap. Dit label garandeert immers een ononderbroken koudeketen, waarbij bovendien specifiek opgeleide personen het transport van farmaceutische producten behandelen. Dit label heeft bijvoorbeeld mogelijk gemaakt om een kandidaat-vaccin tegen het Ebolavirus snel naar Afrika op te sturen.”
Airside pharma transporter
Brussels Airport onderscheidt zich internationaal voor het vervoer van producten die een ononderbroken koudeketen vereisen door haar gespecialiseerde infrastructuur. De ‘airside pharma transporter’, een eigen ontworpen koelwagen, zorgt ervoor dat er geen temperatuurschommelingen plaatsvinden tijdens het transport van farmaceutische zendingen, met een garantie van 5°C tot 25°C. De opvolging van de temperatuur is van cruciaal belang. Indien deze bij het transport van geneesmiddelen sterk fluctueert, kunnen producten onbruikbaar worden en mogelijk niet tot bij de patiënt geraken.
.jpg)
De ontwikkeling van dit koeltransport op tarmac speelt in op de specifieke noden en vereisten van de farmaceutische sector, en onderscheidt Brussels Airport als voorkeursluchthaven voor temperatuurgevoelig transport in Europa. Bovendien is het milieuvriendelijker en aanzienlijk goedkoper dan andere transportmiddelen met koeling die op tarmac geschikt zijn. Momenteel zijn er op de luchthaven negen transporters in gebruik. De koelwagen werd ontworpen in samenwerking met alle partners op BRUcargo, en in overleg met enkele grote farmaceutische producenten met productie- of distributiecentra in België. pharma.be is de koepelorganisatie die ruim 130 van deze innovatieve farmaceutische bedrijven verenigt die actief zijn in België4.
Catherine Rutten: “België is een wereldwijd farmacentrum. Het land omvat 15 hoofdkwartieren van farmabedrijven, 32 productiesites, en 12 universiteiten of onderzoekscentra. Deze spelers stellen samen zo’n 35.250 mensen tewerk. Logischerwijs heeft het ecosysteem zich aangepast en de luchtvaart nam hierin het voortouw.
Jaar na jaar moest er in toenemende mate geïnvesteerd worden in meer beveiligde en gesofisticeerde vervoermiddelen. Denk maar aan transport voor biologische geneesmiddelen die in zeer strikte condities bewaard moeten worden. Gespecialiseerde logistieke infrastructuur met een gecontroleerde temperatuur heeft bijgevolg haar opkomst gemaakt in de luchthavens.

Uiteraard hebben ook de verschillende transportbedrijven een antwoord geboden op de vraag om meer verfijnde technologieën te gebruiken. Dat was van essentieel belang om de wereldwijde export van de farmaceutische medicijnen te garanderen.
Het magische aan dit alles is dat de innovatie in de ene sector een positief effect heeft gehad op de andere, een mooi voorbeeld van een innovatiecirkel. Het zorgt ervoor dat iedereen blijft innoveren, grenzen verlegt, en zo beschikken we over kwaliteitsvolle Belgische expertise, die primeert op al de rest.
Dit alles was één van de conclusies uit de pharma.be Dialoog 2017.”
Wist je dat?
De luchtvracht onderscheidt zich ook door haar snel internationaal transport bij noodgevallen, zoals natuurrampen. Hoogwaardige geneesmiddelen kunnen via het vliegtuig snel ter plaatse worden gebracht, met een hoge kwaliteitsgarantie tot gevolg.
1pharma.be – Algemene vereniging van de geneesmiddelenindustrie – Farmacijfers 2016: België, een groeiende farmahub.
2pharma.be – Algemene vereniging van de geneesmiddelenindustrie – Programma pharma.be-event 7 juni 2017.
3pharma.be – Algemene vereniging van de geneesmiddelenindustrie – Programma pharma.be-event 7 juni 2017.
4pharma.be – Algemene vereniging van de geneesmiddelenindustrie