.jpg)
Luchtvaart,
motor voor de wereldeconomie
Transport zal de komende 20 jaar verder groeien, in het bijzonder kent de luchtvaart een sterke groei dankzij de economische en demografische evoluties. Steeds meer mensen zullen met het vliegtuig op vakantie gaan. Ook zakenmensen zullen in een verder globaliserende wereld vaker het vliegtuig nemen.
Consumenten zullen nog meer dan ooit verwachten om snel hun pakketje met de allernieuwste smartphone, kledij, een boek, etc. thuis geleverd te krijgen. Iedereen vindt het ook normaal om exotisch fruit en speciale bloemen in de winkels bij ons te vinden.
Transport per vliegtuig maakt dat mogelijk en doet zo de economie draaien.

De luchtvaartsector zal volgens de prognoses sterker groeien dan de rest van de economie en wordt meer dan ooit een essentiële groeimotor van de economie. Luchthavens zijn in een globaliserende economie daarom van strategisch belang voor de eigen werkgelegenheid.

Ontwikkeling van nieuwe vliegtuigen
De luchtvaart kent het laatste decennium een sterke technologische vooruitgang. De nieuwe toestellen zijn niet alleen stiller, maar ook zuiniger en stoten minder CO2 uit. Deze technologische vernieuwing is volop aan de gang en zit momenteel in een stroomversnelling.

Een nieuwe generatie middelgrote toestellen zit eraan te komen die bedoeld zijn voor intercontinentale vluchten.
Deze compacte, zuinige en geluidsarme vliegtuigen verhogen de rechtstreekse connectiviteit tussen middelgrote steden, zoals Brussel, en andere wereldsteden.
Nu al trekt Brussels Airport als hub-luchthaven de nieuwste generatie vliegtuigen aan, zoals Boeing 787 Dreamliner en Airbus A350.
Deze toestellen zijn geluidsarmer, hebben de nieuwste technologieën aan boord, zijn gemaakt van lichtgewicht materialen en stoten minder CO2 uit dan andere toestellen van dezelfde grootte. Deze toestellen kunnen Brussel zonder tussenstop met een groot deel van de wereld verbinden.
De luchtvaartsector vertegenwoordigt minder dan 2% van 's werelds jaarlijkse CO2 uitstoot, maar we erkennen tegelijk dat de voorspelde verdubbeling van het aantal passagiers en vluchten wereldwijd tegen 2030 op een verantwoordelijke en duurzame manier beheerd moeten worden. ICAO introduceerde een nieuwe wereldwijde marktconform meetinstrument (GMBM) om de CO2 uitstoot van internationale vluchten te compenseren.

Wereldwijde strategische investeringen in luchthavens
Veel landen investeren vandaag al in het uitbreiden van hun luchthavencapaciteit om de toekomstige groei te accommoderen en de groeikansen naar zich toe te trekken.

Deze regeringen beschouwen hun luchthaven als strategisch en cruciaal voor de economische ontwikkeling van hun land op lange termijn.
Nieuwe megahubs in China, de Golfstaten en Turkije zien het daglicht.
Ook Europese megahubs als Heathrow, Frankfurt, Schiphol, Madrid en middelgrote hubs als Wenen, München en Kopenhagen hebben grootse investeringsplannen om uit te breiden en de extra passagiers en vracht naar zich toe te trekken.
Te weinig capaciteit in Europa in 2035
De groei van het aantal passagiers en vracht brengt ook een uitdaging met zich mee. Veel luchthavens hebben geen ruimte voor uitbreiding in de piekuren.
Zonder investeringen in bijkomende capaciteit kunnen de Europese luchthavens tegen 2035 niet meer voldoen aan de vraag en verwachte groei en missen ze kansen om jobs en economische toegevoegde waarde te creëren.

Binnen Europa zijn de groeiopportuniteiten het grootst voor middelgrote hubs als Brussels Airport die hun volledige potentieel nog niet bereikt hebben. Enkel door deze kansen te benutten en tijdig te investeren in capaciteitsuitbreiding kunnen Europa en België de groei van het aantal passagiers en vracht naar zich toe trekken en zo jobs creëren op en rond hun luchthavens.
2 Bron: Europese Commissie
3 Bron: ICAO (Sustainable future) en ICAO (CO2 standard)
4 Bron: Europese Commissie